Banan, melon, kiwi och citron blev jättehit för Hooja: ”Säljs konserter slut på grund av oss eller dryck och hamburgare?”

Hooja Merch

Med hitlåten Banan, melon, kiwi och citron har den maskerade svenska duon Hooja slagit igenom med dunder och brak. Hooja och Dj Mårdhund har inga planer på avslöja sina riktiga identiteter

– Direkt när vi kom hit insåg vi att vi glömt snuset hemma, men vi tänkte att vi köper det i Finland. Vi blev panikslagna när vi märkte att det inte finns snus. Annars har det varit bra och framför allt är Helsingfors lugnt. Inte alls lika hetsigt som Stockholm. Lite som hemma hos oss i Norrland, säger dj Mårdhund.

HBL möter Hooja på marknadsföringsturné i Helsingfors. Några finländska konserter är ännu inte inprickade, men planer finns för våren 2023. Duon berättar att de började sin karriär i en bostad i Malmberget. De har alltid gjort musik tillsammans och till en början var det främst tänkt att duon gör musik för eget husbehov. Sedan fick de en hit med låten Donkey Kong, och på den vägen är det. Låten Banan, melon, kiwi och citron har blivit en riktig landsplåga med 16 miljoner lyssningar på Spotify.

– Vi hade nog inte räknat med så här stora framgångar. Vi har sålt slut konserter och vi har faktiskt undrat om det beror på oss eller på om det finns hamburgare och drycker till salu, säger dj Mårdhund.

– Det har aldrig funnits några tankar på att bli stora. Vi gör inga större tricks. Vi har bara gjort det som vi är bra på direkt från starten. Vi har fått genomslagskraft genom ett hårt jobbande.

Hiphop, disko, elektronisk musik med fyndiga texter på norrländsk dialekt är Hoojas framgångsrecept. Genren har också beskrivits som skogsdisco. Texterna behandlar mycket livet i Norrland och talesätt som används. Duon understryker att man inte driver med någon annan än sig själv.

– Ordet hooja används i Norrland för att förstärka meningar. Till exempel ”hooja, vad det smakar gott” eller ”hooja, vad det är kallt”. Folk känner igen sig i texterna, säger Hooja.

Dj Mårdhund och Hooja bär kläder som är vanliga i alldagliga sysslor i deras hemtrakter. Skinnmössa, gummistövlar, pjäxor, fleecejackor och slalombrillor är en del av plaggen.

– Det är kläder som finns i våra garderober. Orsaken till att vi vill vara anonyma är att vi inte vill bli igenkända på stan. Det vore hemskt att gå ut i Stockholm och bli igenkänd. Vi vill inte framhäva oss heller. Det är trevligare att vara anonym i den här branschen. Vi trivs i de här rollerna.

– Vi får se hur länge det här bär. Vi har fått förtroende av våra arbetsgivare att ta tjänstledigt för att göra musik. Vi hoppas kunna göra så många spelningar som möjligt och givetvis också kunna uppträda i Finland. Vi har stor respekt för Finland som finns nära oss. Tornedalsfinskan har ju varit stark på vårt område. Många platser och orter bär finska namn. Det känns fint, säger Hooja.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top